Chamonix – Skidorternas skidort

Chamonix är lite av skidorternas skidort och ända sedan OS 1924 har skidälskare vallfärdat till Chamonix.

Trots att det har skrivits spaltmeter efter spaltmeter om Chamonix så är den franska pärlan värd att skrivas om. Och framför allt värd att besöka. Har du aldrig varit i Chamonix? Åk dit. Har du redan varit där? Åk dit igen. Chamonix är nämligen otroligt mycket mer än en brant skidort. Här finns något för alla.

Åkningen är förhållandevis brant och det är sant att du som van åkare har lättare att hitta rätt i Chamonix. Samtidigt som det finns områden även för dig som är nybörjare. Chamonix består av flera skidområden och även om pistkartan till en början kan vara svår att greppa så gäller det att hitta sitt favoritområde och framför allt ta hjälp eller tänka till för att välja rätt område respektive dag. Från Chamonix by når du direkt upp i Brévent och bort till Flégère. Du har Le Grand Montet och glaciäråkningen borta i Argentiere och sedan Le Tour, området längst in i dalen där du kan åka ner på den Schweiziska sidan. Dessutom har du området Les Houches, en liten bortglömd pärla några kilometer från Chamonix med flackare backar och betydligt mindre hets i jakten på bra åkning.

För det skulle väl kunna vara nackdelen med Chamonix, samtidigt som det även inspirerar. Det finns få orter med så många alpinister och en sak är säker: Det spelar ingen roll hur tidigt du står vid liften när det har snöat. Du är aldrig först. Det är inspirerande att vara på en ort med så många passionerade åkare samtidigt som det är enorm konkurrens om åkningen. Den bra åkningen. Och för att återgå till tipsen kring områdena ovan vill jag åter igen nämna Les Houches. Om det snöat fyra-fem decimeter kan du välja att trängas med puderhundarna på Grant Montets och Brévent och kanske få ett eller ett par åk orört eller välja att åka till Les Houches och mer eller mindre åka orört puder med lite mindre lutning en hel dag. Valet är ditt.

Staden Chamonix är unik. Chamonix har skidvärldens största fallhöjd mellan dal och berg – nästan 4000 meter, och den känslan med bergen tätt inpå är oslagbar. Dessutom kan fransmännen sitt kaffe och att njuta av en kaffe nere i byn, gärna på favoriten Elevation 1904.
Dessutom finns den klassiska och förhållandevis lättillgängliga offpistturen Vallée Blanche från Aiguille du Midi – 24 km njutning ner till dalen. Efteråt har du fått en naturupplevelse att minnas länge. Du behöver inte vara en grym åkare för att klara av glaciäråket, men ta med dig en guide. Bara själva turen med kabinbanan är väl värd att göra, oavsett om du har med dig skidorna eller inte. När kabinliften till Aiguille du Midi byggdes 1955 gick den till historien som världens högsta lift och som även bjöd resenärerna på störst höjdskillnad. Än idag ger den fortfarande störst fallhöjd. På tjugo minuter har kabinen lyft oss drygt 2 800 fallhöjdsmeter, från Chamonix på 1 035 meter över havet till toppen av Aiguille du Midi på 3 842 meter. Och framför dig har du bland annat Vallée Blanche, som är världens längsta liftburna offpist-åk.

1 svar på ”Chamonix – Skidorternas skidort”

Kommentarer är stängda.