”Jag hade inte kunnat drömma om att få göra spår i ett VM”

Juri Iljiti Poltoranin som körde upp VM-spåren i Ridder, Kazakstan fick slita. Ösregn i flera dygn i kombination med hård vind följdes av snöfall och 15 minusgrader. Juri började dock riktigt tidigt för att hinna hem och se sonen Alexey köra världscup i Lahti.

Vädret och snöförhållandena på VM var de värsta du kan tänka dig som pistmaskinsförare. Men Juri Iljiti Poltoranin är van. Han är sedan 2007 anställd och sköter pistningen på och kring skidstadion i Lesnoye utanför Ridder.
– När det snöar händer det ofta att jag kör pistmaskinen hela natten och inte sover på ett helt dygn, berättar han.
Det svenska landslaget sa efter medeldistansen att det var de värsta förhållandena de kört i någonsin. Tre dygns ösregn i kombination med kraftig vind och nerfallna träd. Juri och resten av spårpatrullen hade slitit i tre dygn för att få spåren åkbara. Då slog vädret om. Först några decimeter snö och sedan 15 minusgrader. Och ytterligare slit väntade.
– På vilodagen körde jag 12 timmar i sträck och jag var riktigt trött efter det, säger Juri.
Trots den slitsamma vilodagen var det tidig morgon för Juri på stafettdagen, dels för att hinna få spåren bra till tävlingen men dels av familjära skäl.
– Jag ser alla Alexeys lopp på tv och jag har planerat så att jag ska hinna hem och följa världscuptävlingarna i Lahti, säger pappa Poltoranin.

Sonen Alexey är Ridders och ja, hela Kazakstans stolthet i skidspåren. En vecka tidigare tog han VM-brons på femmilen i Val di fiemme, något som hamnade lite i skymundan i svensk media på grund av glädjeruset efter Johan Olssons guld.
– Alexey var nöjd med femmilen. Han skickade ett glatt sms till mig direkt efter målgång, säger Juri.
26-årige Alexey Poltoranin som tidigare i vintras vunnit världscupen både i Davos och La Clusaz samt segrade i två etapper på Tour de ski är uppvuxen ett par kilometer från skidstadion där VM i skidorientering avgjordes. Han bor fortfarande kvar i byn, även om han inte är hemma mer än en vecka i sträck under vinterhalvåret.
– Han reser mycket, men mellanlandar här mellan tävlingarna på vintern. På somrarna är han hemma mycket och tränar i bergen här, säger Juri.

Innan Juri började köra pistmaskin jobbade han i 22 år som räddningspersonal i gruvan. Under de åren gick all ledig tid åt att vara med sonen på skidstadion. Familjen har ett stort skidintresse. Juri höll på med skidskytte som ung och det var aldrig någon tvekan om att det var skidåkning som gällde även för sonen.
– Alexey började med längdskidor tidigt och har alltid varit väldigt fokuserad på att bli bäst.
Han är Kazakstans absolut bästa åkare och är väldigt populär i hemlandet.
– Folk på stan känner dock inte alltid igen honom eftersom man bara ser åkarna med glasögon och mössor på tävlingarna, berättar Juri.
Efter Alexeys världscupseger i Davos skrev Kjell-Erik Kristiansen om doldisen från Kazakstan: ”Medan “hela Schweiz” gick bananas för att få tag i Dario Cologna, stod Poltoranin lugnt utanför kiosken och drack vatten för att kunna lämna ett dopingprov. Ingen kände igenom dagens segrare!” Att han är lågmäld har med fokusering att göra, enligt pappa Juri.
– Han är väldigt fokuserad och vill helst inte prata och bli störd av någon när han tränar. Han sköter sitt trots att han åker runt på den stora världscupcirkusen, säger han.

Juri har aldrig sett någon världscuptävling. Han ser sonen tävla live på de Kazakstanska mästerskapen, annars är det tv som gäller. Juri var därför inte med i Sollefteå 2003, när Alexey klev in på den internationella skidscenen och blev fyra på junior-VM. Där fick han ett diplom som idag förvaras på ett museum i Ridder tillsammans med Erik Rosts autograf från 2008. Inte heller när han tog JVM-guld i stafett året efter i norska Stryn var Juri på plats och han lär inte heller åka till OS i Sochi nästa år. Visst, det kan kännas nära men är trots allt 450 mil härifrån.
– OS 2014 har varit Alexeys stora mål i många år. Då ska han vara som bäst, säger Juri.
I Vancouver 2010 blev det två femteplatser, i teamsprint samt i sprint och det är i klassisk sprint som han nått sina största framgångar. I VM för ett par veckor sedan tog han förutom femmilsbronset även brons i teamsprinten.
Skidorientering är nytt både för Alexey och för Juri, även om Juri var med och körde spåren i världscupfinalen som avgjordes här 2008.
– Jag hade inte kunnat drömma om att få göra spår i ett VM. Det är jag stolt över, säger Juri.