Svenske Elis Weslien har under våren varit i franska Capbreton, som en del i förberedelserna inför VM i livräddning som avgörs i Australien i november.
Livräddning handlar i grund och botten om vattensäkerhet och att förebygga drunkningsolyckor och få tänker på livräddning som en sport. Men det är en betydligt större sport utomlands än i Sverige och då kanske framför allt i Australien där det näst intill är nationalsport.
– När jag var i Australien för att tävla och utbilda mig fanns det fyra livräddningsklubbar på den stranden där jag höll till och bara i min klubb var det över 500 ungdomar som tränade och tävlade, berättar Elis.
Även i Frankrike är livräddning en stor sport och samtidigt som Elis och det franska landslaget tränar drar den lokala livräddningsklubben igång en ungdomsträning på stranden. I Sverige är sporten inte lika stor, dels är klubb- och tävlingsverksamheten förhållandevis liten och dels är yrket livräddare något som görs ideellt. Själva sporten livräddning har egentligen ingenting att göra med bevakningen på stranden, utan det är en sport som vilken som helst. I Sverige måste du dock vara utbildad livräddare hos Svenska Livräddningssällskapet för att kunna vara med och tävla om medaljerna på SM och därmed ha en chans att bli uttagen i landslaget. För att få representera Sverige på internationella mästerskap måste du dessutom klara kvaltider som motsvarar topp-16 på kommande mästerskap.
Det finns ett 20-tal tävlingsgrenar inom livräddning varav hälften körs i bassäng och hälften i hav. Förutom livräddningsdocka används fenor, bogserlinor och torped i bassängen och i havsgrenarna bräda och surfski (kanot). Elis tävlar i tre grenar; board race, ski och beach flags. Board race är paddling på en bräda; starten sker på land, man springer ut i vattnet, hoppar på brädan och paddlar sedan 600 meter och springer i mål uppe på stranden. Ski eller surf ski är en tävlingskanot som är anpassad för öppet hav och vågor och det handlar om cirka 800 meter paddling. Både board race, surf ski och övriga havsgrenar avgörs ofta i svåra förhållanden med vågor. Elis tredje gren, beach flags, är en löpgren på stranden där det gäller att vara startsnabb och sedan springa cirka 20 meter och ta en pinne. Det är en pinne färre än antalet deltagare och den som blir utan pinne åker ut. Snabbt och publikvänligt.
– På VM tävlar jag i de grenar där jag har chans att nå final. På SM och andra tävlingar däremot brukar jag vara med på en del bassänggrenar också, men på ett VM är konkurrensen stenhård och flera av de tävlande i bassänggrenarna tävlar även i respektive landslag i simning och flera har meriter från OS, berättar Elis.
– Australien är bästa nation och det går inte att jämföra sig med dem eftersom de är heltidsproffs. Det är självklart svårt att konkurrera på samma nivå och dessutom ha ett heltidsjobb, säger Elis, som i vanliga fall arbetar som idrottslärare i Kalmar men just nu är tjänstledig.
Capbreton, den lilla franska orten vid Atlantkusten, är basen för stora delar av det franska landslaget i livräddning. Elis var där ett par månader i vår och med tanke på vågorna och temperaturen i havet samt träningskamraterna är Capbreton, granne med Hossegor och Biarritz ett optimalt ställe för att träna livräddning. De fina vågorna gjorde valet enkelt.
– Jag tycker att det är väldigt kul att träna, framför allt i vatten och vågor. Dessutom älskar jag att surfa och att träna surfing gynnar mig mycket i livräddningen.
Även om det blir ett och annat skönt surfpass i kanonvågor är träningen ofta hård. Väldigt hård. Dagens första träningspass börjar på stranden med styrkeövningar i par och stafettövningar i sanden. Sanden yr när de springer, släpar varandra och går skottkärra – övningar nog så jobbiga på platt normal mark. Efter styrkepasset på stranden är det valfri träning i havet och en del hämtar sina brädor medan en del väljer att hoppa i utan bräda. De stora vågorna, som bryter farligt nära stranden är respektingivande och det är svårt att överhuvudtaget ta sig i vattnet. Väl i, utanför det innersta brytet, går det att fånga en och annan våg sittande på brädan. För de flesta blir förmiddagspasset förhållandevis kort eftersom dagens tuffaste pass är på eftermiddagen, i sjön i Hossegor. Åtta 2-minuters-intervaller ski, eller kanot, och det ser ungefär precis så jobbigt ut som det låter och det är ett verkligt mjölksyrapass. Hård träning ja.
– Förra veckan var en bra vecka, då blev det 13 pass, säger Elis, som i princip alltid har tränat och tävlat i olika sporter.
I beachvolley, friidrott och nu senast längdskidor där vinterns satsning räckte till 4.42 på Vasaloppet. En tävlingsmänniska som älskar att träna och tävla, men sportnörd vill han inte bli kallad.
– Nej, träningsnörd isåfall. Jag brukar följa OS och VM men allsvenskan i fotboll intresserar mig inte det minsta.
OS ja, om några år kanske livräddning kan bli en OS-sport. USA och några länder till jobbar aktivt för att få in livräddning på OS-schemat. Något OS kommer det dock inte att bli för Elis.
– Nej, jag satsar på årets VM och sedan får det nog vara nog på den här nivån. Träna kommer jag dock alltid att göra och det vore kul att satsa på att köra Vasaloppet igen.
Först återstår en tid med träning i Capbreton och sedan Danmark för utbildning och jobb.
Det är stor skillnad på att jobba som livräddare i Sverige eller i Danmark. I Sverige är jobbet ideellt medan det i Danmark är ett eftertraktat jobb med bra lön.
– De har stora krav på sina livräddare och det är tuffa intagstester simmässigt för att komma in på utbildningarna, berättar Elis, som håller på att utbilda sig i Danmark för att kunna jobba på deras stränder.
Efter ett par veckors jobb i Danmark är hans plan fortsatt träning och fortsatta VM-förberedelser i Australien i höst. Sedan väntar årets stora mål, VM i Adelaide den 7 till 12 november.
Elis Weslien
Ålder: 31 år.
Bor: I Kalmar, men under våren i franska Capbreton.
Yrke: Idrottslärare på John Bauergymnasiet i Kalmar, livräddare i Tylösand på somrarna.
Aktuell: Satsar på VM i livräddning som avgörs i Australien i höst.
Elis träningsvecka
Må bräda + ski + surf
Ti surf + löpning på stranden
On bålstyrka + ski
To surf + löpning intervaller
Fr styrka + ski
Lö jogg
Sö bräda
Ski = tävlingskanot i havet
Bräda = paddling sittandes på knä på en bräda
Surf = precis vad det låter som