Löpning och studier i soliga Hawaii

Vid sjutiden på morgonen, precis när solen gått upp, är det dags för dagens första tränngspass. Men Emma Palmér, Johanna Berggren och resten av löparna i Hawaiian Pacific University´s terrängslöpningslag är långt ifrån ensamma i Ala Moana beach park. Samtidigt som terränglöparna kör stenhårda intervaller springer och går ett hundratal motionärer längs stigarna. Ett gäng japaner kör jigong på en grässlänt och flera surfare vaxar sina brädor vid strandkanten snart redo att ge sig ut på vågorna.

Just den här morgonen är träningen lite lugnare. I helgen väntar nämligen Conference, collegetävlingen som är säsongens viktigaste. I år är det Hawaiian Pacific Univetsity, HPU, som arrangerar tävlingen och övriga universitet i divisionen kommer till Hawaii och surfmeckat North shore för att tävla. Både Emma och Johanna vet vad som gäller. De båda svenskorna är bäst i laget och om HPU ska ta sig vidare till Regionals i Los Angeles om två veckor måste de springa bra.

HPU ingår i Pacific west conference och ligger i amerikanska division 2. Collegeidrottens seriesystem fungerar dock inte som i Sverige där segraren går upp en division och förloraren ramlar ner. Utan att själva skolan är en divsion 2-skola beror bland annat på antalet studenter och skolans ekonomi. I samma conference som HPU finns lag från Alaska och Californien och att HPU skulle ha en bra chans att slå dem och ta sig vidare till Regionals visade sig vara rätt.

Johannas 19.05 på den fem kilometer långa banan räckte till en individuell andraplats. Emma var inte långt efter på tredjeplats med tiden 19.13. De fem bästa i varje lag räknas och HPU hade 1.18 tidsskillnad mellan bästa tjej och femte bästa, vilket räckte till andra plats i Conference. Laget kvalificerade sig därmed till Regionals, tjejlagets mål med årets säsong.

Emma har varit på Hawaii i 1,5 år och Johanna gör sin första termin. Att Emma hamnade på ön var lite av en slump. Samtidigt som hon var klar med sin kandidatexamen i textilekonomi hemma i Sverige var en kompis till henne på Hawaii och träffade danske Christian Friis, som är coach för terränglöparlaget.
– Han frågade om hon kände någon som ville komma över och plugga och hon tänkte på mig. Att det var just Hawaii kändes inte helt tokigt så jag drog hit, berättar Emma.
Johanna sökte och kom in på HPU innan hon insåg att skolan faktiskt hade ett lag i terränglöpning som hon skulle kunna platsa i. Båda tjejerna är orienterare i grunden och hade egentligen inte tävlat så mycket i terränglöpning innan de kom till Hawaii. Emma hade sprungit Vårruset någon gång och förutom några lopp när Johanna var yngre har det inte funnits tid för terränglöpning parallellt med orienteringen.
– Jag har alltid tyckt att löpningen varit en kul del i orienteringen, säger Emma.
Båda menar att det inte skiljer så mycket mellan en löpstark orienterare och en terränglöpare, även om träningen kan se väldigt olik ut.

1 svar på ”Löpning och studier i soliga Hawaii”

Kommentarer är stängda.