Jonas Colting tillhör världseliten i triathlon, som är en av de hårdaste uthållighetsidrotterna. I framgången är kosten en viktig del, något Jonas är mycket intresserad av. Inför julhelgen berättar han om sina favoriter och sina bästa knep för att på ett hälsosamt sätt kunna njuta av julmaten.
Marathonlöpare vet att 2 timmar och 44 minuter är bra, riktigt bra. När Jonas Colting sprang på sin bästa tid någonsin hade han simmat 3,8 km och cyklat 18 mil före. Det är omänskligt. Han kallar sig ”Sveriges tuffaste idrottsman” och jag är beredd att hålla med. Att tillhöra världseliten i uthållighetssporten triathlon är ingen lek och kräver enorm kondition, envishet, styrka och ja allt. Men alla fysiska och psykiska attribut räcker inte utan allt är beroende av kosten, maten, födan. Kalla det vad ni vill. Detta reportage handlar om mat i allmänhet och julmat i synnerhet, något Jonas Colting är väldigt intresserad av.
Han unnar sig att äta gott
– Jag älskar julen och i den har maten en jättestor roll, säger han.
Jonas berättar att julen är den tid på året då han unnar sig att äta som godast och som mest, antagligen precis som många av oss andra. Att säga att julmat överlag är nyttig eller onyttig är svårt.
– Traditionell julmat är grunden till svensk husmanskost, vilket är bra. Den innehåller ofta mycket protein och fett, vilket också är bra. Däremot är julmaten energirik, vilket kanske inte är så bra för dem som inte rör på sig.
Jonas pratar mycket om kvalitet och hemlagat. Han har svårt att välja ut någon bra respektive dåligt produkt på julbordet.
– Allt som är hemmagjort är bra och allt som är köpt färdigt är sämre.
I Jonas böcker Jag vill ju bara se bra ut naken och kokboken med samma namn är huvudtemat: Laga allt från grunden och ordet stenåldersmat dyker upp titt som tätt.
– Som idrottare behöver du inte fastna i pastaträsket. Hela idrottsvärlden är insnöad på kolhydrater, kolhydrater och åter kolhydrater.
Rått kött är en favorit
Jonas menar att det är fel. Att stora mängder kolhydrater gör att idrottare inte får plats med det som är viktigt, färgglada grönsaker och naturliga fetter till exempel.
– Jag äter också kolhydrater men från rotfrukter, grönsaker, frukt, linser och bönor och i viss mån oraffinerade spannmål. Därtill äter jag mycket rött kött, fet fisk som lax samt nötter och mandlar och avokado.
Han räknar aldrig kalorier eller fördelning mellan kolhydrat, fett och protein eftersom det är ointressant.
– Det viktiga är att äta oraffinerade och naturliga råvaror.
Även om mat självklart handlar mycket energi för att orka prestera på topp så är maten kanske framför allt en viktig social grej.
– Det är synd att många i dag ser mat som en tidstjuv.
Marsipan är bra julgodis
Jonas låter matlagningen ta tid även om han lärt sig att prioritera och effektivisera matlagningen. Vid jul tillbringar han mycket tid i köket, både med julmat och med julgodis.
– Jag brukar göra mandelmassegodis med mörk choklad runt. Det är supergott! Marsipan är överlag ett bra julgodis eftersom man blir mätt av att äta det och inte behöver proppa i sig så mycket. Men jag gör kola och knäck också. Och självklart även mina cocosbollar.
Han dissar däremot allt färdigköpt godis, pepparkakor tillexempel och då inte bara färdigköpta pepparkakor utan även färdigköpt deg.
– Det är lika illa. Även om jag vet att det är väldigt få som gör degen från scratch. Gör det, det är inte så svårt och är så mycket bättre att äta.
FAKTA: Jonas Colting
ålder: 36 år.
bor: Borås.
meriter: Sveriges bästa triathlet genom tiderna och bland mycket annat tvåfaldig segrare i Ultraman World Championships, fyra EM- och VM-medaljer och flerfaldig svensk mästare. Vann Ö till ö; Sveriges hårdaste endagarstävling 2008.
RECEPT: Coltings cocosbollar
Cocosa kokosfett (burk med grön etikett, finns i hälsokostaffär)
Dadlar; ta ur kärnan
Valnötter, mandlar, pekannötter, blanda efter behag och smak
Pumpakärnor
Kokosflingor, både i smet och som garnering
Ekologisk kakao
Finmalet kaffe på nyrostade bönor
Fördela ingredienserna efter behag och mixa i en matberedare så att det blir en blandad och finfördelad deg. Baka ihop lagom stora bollar och rulla avslutningsvis i kokosflingor för det perfekta resultatet!
Alla ingredienserna har ett suveränt hälsovärde och den här kokosbollen kan ätas både som mellanmål, fika eller i samband med träning.
1 svar på ”SportHälsa – Hård, hårdare, marsipangodis”
Kommentarer är stängda.