Uppföljning krävs

Jag inser att mitt senaste inlägg kräver uppföljning och trots att jag knappt har tid ska jag försöka summera det spanska valet, den isländska vulkanens inverkan på mig och på FC Barcelona samt en nära-döden-upplevelse.

Efter de senaste årens ekonomiska svårigheter är spanjorerna missnöjda, sjukt missnöjda och många hävdar att Spanien fortfarande är ett land utan demokrati. Jag vet inte. Jag vet dock att många saker är ganska märkliga och söndagens val visade det totala missnöjet väldigt tydligt. De spanska socialisterna, som exempelvis har regerat i Barcelona i över 30 år fick stordäng av det konservativa Partido Popular.
Premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero skyllde förlusten på den ekonomiska krisen.
– Dessa resultat har en klar koppling till den ekonomiska kris som vi genomlidit i tre år. Jag vet att många spanjorer går igenom stora svårigheter och är oroliga för sina jobb och sin framtid, sa Zapatero vid en presskonferens.
Över 25 procent är arbetslösa i Spanien – vilket innebär fler än 5 miljoner människor. Galet! I Baskien däremot är siffran lägre, drygt 10 procent och Baskien brottas med andra problem än övriga Spanien.

Även det baskiska valet var intressant och nybildade Bildu fick majoritet här i Gipuzkoa och räknas till valets segrare. Det är en intressant förändring och kan leda till möjligheter framöver, även om mystiken kring ETA – som för tillfället är väldigt tyst – fortsätter.

Tydligen har ytterligare en vulkan på Island bestämt sig för att visa oss att naturen bestämmer. Och givetvis tajmar det i vanlig ordning med en av alla mina flygresor. Det är dock inte så mycket att göra annat än att vänta och se och avvakta torsdagens besked om flyg ut från Bilbao på fredag morgon. Jag hoppas bara att jag inte blir strandsatt i Sverige efteråt. Det vore nästan värre än att inte hinna till bröllopet. Eller nej, lika illa. Fast om jag inte kan åka på fredagen är det liksom ingen vits att åka eftersom jag då troligtvis kommer att missa bröllopet, som är hela poängen med att åka hem. Jag håller tummarna för att askan blåser norrut och jag kan genomföra min helg precis som planerat.

FC Barcelona tar det säkra före det osäkra och åker till London idag. Läste en artikel i baskiska Diario Vasco och lämpligt nog hade vi precis gått igenom hur man ger råd i formen subjuntivo på spanska:
Citat Guardiola:
«Ahora, lo aconsejable es que HABLEN los entendidos. Y lo que nos DIGAN, así lo haremos. Si nos dicen que no podemos arriesgar, pues carretera y manta. El martes (por hoy) emitirán un comunicado».

Insåg även idag att nästa möjlighet att göra DELE, ett internationellt diplom i spanska är den 18 november. Så lämpligt att jag råkar vara här just då. Därmed finns ingen återvändo och det är bara att börja studera (eller fortsätta och lägga på ett kol). Vetinte om jag ska satsa på B1 eller B2. B2 tror jag, han var alltid min favorit i bananer i pyjamas.

Sedan var det den där nära-döden-upplevelsen. Jag säger bara en sak: HA RESPEKT FÖR 2-METERSVÅGOR. Men å andra sidan surfade jag tre kanonbra vågor och därmed kanske det var värt det ändå. Jag tror det.

Lämna en kommentar