500 gram kolhydrater om dagen

Över 50000 personer är anmälda till något av loppen under Vasaloppsveckan. 50000, det är sjukt många personer och rekord. Skidåkare över hela landet har i år haft bra möjligheter att förbereda sig inför Vasaloppsveckan eftersom träningsförhållandena varit och är kanon. Även om träning är a och o inför ett långlopp, så är kostuppladdningen dagarna före också viktig.

I kommande nummer av SportHälsa, som lämpligt nog kommer ut drygt en vecka före Vasaloppet så har vi frågat en dietist om hur man bäst laddar med mat dagarna före ett riktigt långlopp. Om jag utgår i från mig själv, som väger knappt 60 kilo, så bör jag få i mig ungefär 500 gram kolhydrater per dag under uppladdningen. Det låter kanske inte så mycket, men det är det.

Närmare bestämt:
1 port havregrynsgröt
1 portion Musli
2 skivor hårdbröd
6 skivor mjukt bröd
2 port ris
1 port grönsaker
2 port spaghetti
1 port rivna morötter
2 banan
1 äpple
5 dl mjölk
3 glas juice
Hua!

Vår dietist tipsar även om att få i sig kolhydrater via dryck, som är lättare än via fast föda. Därför är juice, mjölk och blåbärssoppa bra som komplement när magen är proppfull. Jag har åkt Vasaloppet en gång och jag erkänner, jag åt inte alls så här mycket käk innan, inte ens nästan. Därför tog det mig också ganska lång tid. Numera fokuserar jag på lite kortare lopp, 30-40 kilometer tycker jag är lagom och då är inte kostuppladdningen riktigt lika viktig. Till alla er som ska åka Vasaloppet och vill göra det bra säger jag bara lycka till – både med uppladdningen och med själva loppet!

Lämna en kommentar