Bäst i världens på att surfa? Svenskar

Och detta säger alltså min käre surfinstruktör Mikel i direktsänd tv – på fullaste allvar. Vilken nationalitet är bäst i världen på att surfa? ”Svenskar, de är vältränade och sportar mycket.” Jag hoppas ju givetvis att han hade mig i åtanke när han sa det, fast förmodligen inte.

Vill du se inslaget? Klicka här Och, just det, jag glömde säga. Det är på baskiska. Men ungefär 2.30-3.00 in i inslaget får Mikel frågan om vilken nationalitet som surfar bäst och om man lyssnar riktigt noga behöver man inte förstå basksiska för att höra att faktiskt säger svenskar.

Hursomhelst, inslaget är från min surfskola, där jag är mer eller mindre varje dag – antingen för lektion, yoga eller för att fråga om när och var jag bör surfa eller kanske framför allt för att drunkna i världens vackraste ögon. Inslaget är dessutom ett utmärkt tillfälle att lyssna på lite baskiska, världens märkligaste språk.

Jag var nyss nere på Zurriola och fascinerades. Över havet och vågorna och hur snabbt de ändras. Från att ha varit platt och smått igår till stort och stökigt idag, desordenado eller revuelto som de säger här. Tänkte dock passa på att hoppa i en sväng alldeles strax, trots att det regnar, blåser och är svinkallt. I helgen har de nämligen lovar rekordstora vågor, ”det kommer att bli spektakulärt”, sa Aimar, min andra surfinstruktör. Om prognosen håller vad den lovar kommer det att bjudas på fem meters vågor på Zurriola och vad som nästan är ännu sjukare är att de pratar om två meters vågor på La Concha – där är ju nästan aldrig ens minsta lilla tillstymmelse till våg. Galet! Aimar hade bara upplevt sådana vågor ett par tre gånger i sitt liv – så det kommer förmodligen att bli spektakulärt. Dessutom ska de komma med full kraft och kommer att bryta enormt, vilket kommer att göra det aningens svårsurfat. Zurriola är otänkbart. Aimar pratade om Deba, som ligger lite väster om Zarautz, men han var osäker på om han ens skulle kunna surfa dessa vågor.

Jag tror därför att jag ska ligga lite lågt med surfbrädan, men vara beredd med kameran i högsta hugg …

Hittade Joel Kinnaman i en skvallertidning här, men han var ju dagens svensk igår. Därmed får Mikel bli dagens svensk idag. Och ja, svenskar är ju rätt bra på att surfa. Ööööh.

Lämna en kommentar