Dagens svensk: Joel Kinnaman

Igår var en bra dag. En alldeles lagom blandning av jobb, plugg och häng. Dock ingen surf eftersom Zurriola visade sig från sin galna sida med brutala vågor. Jag vet inte om jag varit här tillräckligt länge eller för länge när jag blir glad över svenska inslag i dagspressen.

Vaknade av att Svenska Skidförbundet ringde och bokade om en intervju och sisådär en halvtimme senare gjorde jag en intervju med Svenska Skidförbundets förbundsdirektör Niklas Carlsson. Kort därefter skrev jag om en och annan övergång i allsvenskan och något för SportHälsa som jag redan har glömt.

Var sedan tvungen att förbereda eftermiddagens seminarium om boken Nosotras que queremos tanto, som handlar om kvinnan roll i revolutionens Chile. Intressant! Träffade sedan Jone för konversation på spanska/engelska och efter en väldigt väldigt lång pratstund på castellano blev det oundvikligt euskera, ja baskiska. Och nej, jag sa inte så mycket men det gjorde hon. Och som alltid när man visar minsta lilla intresse för baskiska så blir det MYCKET baskiska. Men det gör inget och är mest bara kul, även om det förmodligen är ett av världens märkligaste språk. Vi fortsatte på temat i skolan idag när det stod baskisk kultur på schemat. Och igår kväll blev det fortsatt snack med Jone och Merethe på castellano/svenska/norska/baskiska.

Efter ett par veckor med lite mer jobb ser jag nu fram emot några veckor med lite mindre jobb och mer tid för surf, häng och plugg. Läste Marca idag och för första gången på fyra månader hittade jag en artikel om längdskidor och om att spanska landslaget (finns det ett sådant?) är i Oberhof och tränar. Där fanns även en lista över inomhustunnlar för längdskidåkning och ryktet om att det ska byggas en monstertunnel i Stockholm har spridit sig ända hit. Men är det verkligen bestämt?

Fick även reda på vad det avslutande arbetet i en av kurserna handlar om: Se minst två filmer på spanska och skriv om språket, uttalet och ordvalet. Tänk, att få titta på film och att det faktiskt är det jag pluggar. Utmärkt! Jag hade dock sett de flesta filmerna redan:
– Todo sobre mi madre (1999)
– Belle époque (1992)
– Como agua para chocolate (1992)
– Guantanamera (1995)
– Mar adentro (2004)
– Azuloscurocasinegro (2006)
– Los lunes al sol (2002)
– Te doy mis ojos (2005)
– 7 vírgenes (2005)
– Celda 211 (2009)
– María llena eres de gracia (2004)
– Sin nombre (2009)
– Diarios de motocicleta (2004)
– Camino (2008)
– Chico y Rita (2010)
– Volver (2006)
– La lengua de las mariposas (1999)
– Solas (1999)
– Amores perros (2000)
Här finns tips på många bra spanska filmer!

En annan fundering: Hur ska det nu gå att vara svensk och bo utomlands? Läs här

Apropå svenskar, jag lusläste Marca idag, mest för att checka formen på Real Madrid och Real Sociedad, som båda spelar idag och sedan möts här på Anoeta på lördag (med mig på läktaren ja). Och förutom texten om längdskidor och orden om den kommande längdskidtunneln i Stockholm hittade jag även ytterligare ett svenskt inslag:

Om man har riktigt bra ögon kan man faktiskt få det till Joel Kinnaman. Ja, det är han. Dagens svensk!

Lämna en kommentar