Ett VM utan världens bästa

Skogssport är tryckt och klar, på väg till en brevlåda nära dig. Detta numret innehåller ett av mina livs bättre reportage, som efter ett kort meddelande i lördags inte blev riktigt lika bra. Kanske bättre.

I dag presenterades den norska VM-truppen och i morgon landar det nya numret Skogssport i brevlådan. Det är väldigt bra tajming med tanke på att vi sedan länge valt att göra den regerande världsmästaren Olav Lundanes som den stora VM-profilen. Jag har träffat Olav flera gånger och framför allt varit hemma i hans föräldrahem i Eikenos några mil utanför Ålesund. Reportaget i sig är ett av de mest intressanta och kanske det bästa jag någonsin har gjort. Mycket eftersom Olav är en väldigt spännande och intressant idrottsprofil och kanske framför allt eftersom hans bakgrund och uppväxt i den norska obygden är ganska okänd. Det är bara en liten detalj i det hela som gör tajmingen mindre bra, eller väldigt bra beroende på hur man ser på saken. Här är norska orienteringsförbundets pressmeddelande om laget orientering.no.

I lördags eftermiddag precis innan jag skulle skicka ut ett pressmeddelande om den avslutande finalen i Nordic Orienteering Tour på plats i Finland fick jag ett meddelande av Olav. ”Eg har møtt ein nye utfordringar og eg kjem ikkje til å springe VM i år.” För VM:s del känns det otroligt trist att inte en av de största kommer till start och får utmana schweizarna, en fransman och förhoppningsvis även svenskarna om VM-gulden. Jag skriver i plural för jag vet att Olav givetvis skulle vilja vinna långdistansen, den med lundaneska mått finaste distansen. Men i år var han väldigt sugen på att vinna medeldistansen, något jag tror att han skulle ha haft goda chanser till. Nu blir det inte så.

För min egen del och kanske framför allt för Skogssports del så blev det lite lätt panik. 10 sidor Olav Lundanes inklusive omslaget låg mer eller mindre på plåt klara för tryck. Söndagskvällen ägnades därför åt att skriva om reportaget, med hela orienteringsvärlden ovetandes om att VM kommer att bli en profil fattigare. Och i morgon landar Olav alltså i brevlådan och jag tror att det blev rätt bra ändå. Själva artikeln alltså. Att Olav inte springer VM och tar en time out från landslagslöpning är bara trist, både för honom själv och även för hela orienteringssporten.

Lämna en kommentar