En alldeles privat guidning i gruvan

Idag var det dags för återbesök i gruvan Rammelsberg för en guidad tur och jag fick guiden Wiebke Göbber alldeles för mig själv.

Vi gjorde en fascinerande tur i gruvan för att planera vad som är bäst för vår grupps 45 minuter långa tur i sommar. Och om jag var imponerad igår var det inget emot idag. Vilket enormt häftigt museum. Efteråt var jag tvungen att fråga och förklaringen till den enorma satsningen på detta museum är välrdsutställningen i Hannover 2000. Det hade tidigare funnits enorma planer på hur man skulle visa gruvan för allmänheten men inga pengar, förrän då. Gruvmuséet har alltså funnits i sin nuvarande tappning sedan 2000.

Wiebke var riktigt duktigt och gjorde kopplingar till gruvor i Sverige, som Sala och Falun. Det var riktigt häftigt att först få se en modell av hur gruvdriften fungerar och sedan gå inne i gruvan och se allt på riktigt. Det var faktiskt så på riktigt att Wiebke drog igång det stora vattenhjulet – med vatten – precis som de gjorde när gruvan var i drift. De stora hallarna med utställningar är även de väl värda ett besök. På ett modernt och lättillgängligt sätt visas gruvan och dess drift, både med utställning av maskiner, filmer och illustrationer.

 

Efter ett snabbt besök i Goslar för att köpa två kartor hann jag precis hem till vårt möte med hotelldirektören. Vi fick en rundvandring på vårt gigantiska boende, som förutom 354 lägenheter innehåller tre barer, en restaurang, en bowlingbana, en pool och mycket mycket mer. Boendet ligger också väldigt naturskönt med en fantatsikt utsikt över Harzbergen. Det ligger även historiskt intressant mer eller mindre på den gamla gränsen mellan öst och väst.

Jag och Anita tog en joggingtur längs gränsen och Anita, som varit på guidad tur i byn tidigare på dagen berättade massor intressant. Bland annat om en man som försökt fly tillsammans med sin fru. Hon stannade när de blev upptäckta, men inte han – som blev skjuten. En gravsten hedrar hans minne. Vi ställde oss också på vägen med fem meters mellanrum och före murens fall befann sig den ena av oss i öst och den andra i väst. Så sjukt. Så avlägset. Men dock så intressant.

Vi är inte ensamma här på boendet. Ett stort gäng fotbollsspelare ska dansa linedance ikväll och sedan ha någon sorts striptease. Det kan bli en intressant kväll …

Lämna en kommentar