Mycket snack och ännu mer cola light

En intensiv dag bland annat med Bad Harzburg, Goslar och gruvan i Rammelsberg avslutades med en diskussion om öst-väst och att det faktiskt bara var drygt 20 år sedan muren fall. Här befinner vi oss precis på gränsen och det märks. Fascinerande historia.

Efter Bad Harzburg var det dags för ytterligare en liten stad, Goslar, vars gamla stad tillsammans med gruvan Rammelsberg är med på Unescos lista över världsarv. Och vilken stad! Om Wernigerode var charmig så upplevde jag Goslar ännu mer charmig och geniun. En riktig medeltida pärla, med små mysiga gator och gränder och mängder av fina medeltida hus. Staden är känd för sin julmarknad, som börjar i helgen och det var fullt pådrag för att få allting i ordning. Jag tror aldrig jag har sett så många små marknadsstånd och så mycket julpynt på en och samma gång och jag förstår varför många svenskar åker hit på julmarknad.

Efter besök på turistbyrån och möte på kommunens turistkontor med en svensktalande finska gjorde jag ett snabbt studiebesök på ortens lokaltidning Goslarsche Zeitung, där vicepresidenten i WMOC jobbar som nyhetschef. Kul och intressant och märkligt att tidningsredaktioner i stort sett ser lika dana ut oavsett var i världen de befinner sig.

Avslutade dagen på gruvan i Rammelsberg och jag, som är ganska trött på gruvor sedan åren i Norberg och i Falun, var väldigt skeptisk till om det skulle vara aktuellt för ett besök innan mitt studiebesök. Men, jag hade fel. Gruvan i Rammelsberg är dels väldigt intressant ur en hisorisk synpunkt och har spelat stor roll för hela regionen. Dels har de gjort ett riktigt modernt och stilrent men samtidigt gammalt och gruvlikt av gruvan. Imponerande! Jag ser verkligen fram emot morgondagens guidade tur nere i gruvan.

Jag har överkonsumerat post it-lappar på denna jobbresa. På morgondagens att göra står:
– Guidad rundtur gruvan i Rammelsberg 10.15
– Köp två kartor på turistbyrån i Goslar
– Gör en snabbkoll på dammarna i Clausthal-Zellerfeld
– Leta efter en musikaffär för att införskaffa en cd med Klaus Wunderlich till mormor

En alldeles vanlig dag helt enkelt.

1 svar på ”Mycket snack och ännu mer cola light”

Lämna en kommentar