En bak- och bärhelg i den skånska luften

Jag har tillbringat helgen i Skåne, i Ängelholm närmare bestämt, och det har varit fullt upp hela helgen. Tillsammans med mormor och morfar har vi plockat tranbär, bakat, fotograferat, bakat lite till och tränat. Jag har sovit som en stock, vilket tydligen kan förklaras med en effekt av den friska skånska havsluften.

Jag plockade tranbär för första gången i mitt liv och det var ingen lek, absolut inte. Få plockar tranbär eftersom de växer halvt otillgängligt mitt ute i blöta mossar. Men när vi väl hittade dem, mitt ute i en mosse i Hällede naturreservat, precis på gränsen mellan Skåne och Halland, var de hur kul som helst att plocka. De växte överallt och det gick väldigt fort att få ihop 3-4 liter – som vi senare på kvällen rensade och använde till att koka tranbärssylt. Lite som lingonsylt, fast godare och mer exotiskt.

Igår hann vi även med att göra Ryska kyssar, små maränger med mandel i som är ruskigt goda. Idag står Wienerbröd från mormors hushållskola på 40-talet på schemat. Svårt, men väldigt gott. Dessutom ska vi förhoppningsvis hinna med lite klassiska kaffekakor och annat smått och gott. Först väntar en timmes löning i den friska skånska havsluften – precis vid havet nere vid Havsbaden.

Skåne är mer kontinentalt är övriga landet och Skåningar är mer kontinentala. Yes! Jag fick höra det när råkade riva ner en kaffekopp (ungefär en millimeter från en väldigt ny och väldigt fin Macbook). ”Skåningar är mer som Sydeuropéer och använder gester mycket mer än övriga gester”, sa hon. Jag vill gärna förklara min yvighet med det …

En ska är säker: Man kan aldrig ta skånskan ur skånskan. Hur många Dalahästar man än köper.

Lämna en kommentar