En våg värd att leva för

Jag älskar böcker som får en att tänka till. Paulo Coelhos Zahiren är en och en dag som denna kan jag inte annat än att fundera lite över det som jag nyss har läst.

Jag minns en mening från bokens allra första sidor i stil med; frihet är INTE att inte ha förpliktelser, och kände redan då att det här var en bok för mig. Men det var egentligen inte förrän stycket om lycka och mål i livet som den verkligen började ”llamar mi atención” som vi säger i Spanien. Zahiren handlar om en mans förtvivlade jakt på sin försvunna fru. Just det här avsnittet handlar dock om hans fru och hennes tankar. Hon är journalist och menar att i alla blickar som hon har mött och intervjuat finns en oändlig bitterhet och en sorgsenhet som inte alltid är medveten. På grund av att alla alltid vill ha mer. Att de rusar framåt utan att veta vad målet är.

”Jag vet inte om alla är olyckliga. Jag vet att alla alltid har fullt upp. Med att jobba över, ta hand om barnen, mannen, karriären, examen, vad man ska göra i morgon, vad man ska köpa, vad man måste köpa för att inte känna sig underlägsen och så vidare.”

För att sammanfatta hennes poäng lite snabbt så funderar hon kring att familj, arbete och det vardagliga är det folk nämner som lycka och meningen med livet medan många samtidigt pratar om att NÄR jag får pengar, NÄR barnen flyttar ut, NÄR jag får mer tid över DÅ ska jag göra allt det jag inte hunnit med; resa, njuta av livet och sådana saker. Alltså finns det något som saknas. ”Jag tror att livet skulle förlora sin mening om jag stannade upp.”

Det krävs en hel del mod för att våga stanna upp. Jag tror att det var det jag gjorde och jag tror samtidigt att jag nu så smått har börjat röra mig framåt igen. Det finns hursomhelst olika sätt att stanna upp, väldigt många olika och självklart är inte ett års surfande i San Sebastián att stanna upp för alla. För mig var det det och är det fortfarande. Det funderade jag på idag och jag tror att jag faktiskt stannade upp och njöt ordentligt av den tidiga morgonens små små vågor, som egentligen inte var särskilt bra – men eftersom det varit helt platt sedan jag kom tillbaka var min första surf på två veckor.

Visserligen frös jag om fötterna och det var molnigt. Men jag njöt ändå där och då och tänkte på hur mycket havets krafter fascinerar mig. Det är något poetiskt över surf och ju mer man lär sig desto tydligare blir det. Och beroendeframkallande. Det går inte att vara närmre naturens krafter och att fånga en våg är en känsla som är svår att förklara. Jag tänker inte ens försöka. Samtidigt som havet och dess krafter inger otrolig respekt och det är en ödmjuk känsla att få vara där och använda dem, samtidigt som man gång på gång blir tydligt påmind om vem som bestämmer. Havet. Det är också lite inspirerande att tänka sig livet som en våg och att var och en måste fånga den våg den vill fånga. Ju större och brantare, desto härligare känsla men också desto mer brutal om man misslyckas och jag kan inte låta bli att citera den baskiske surfaren Kepa Acero: ”una ola que merezca la pena ser vivida” som betyder något i stil med en våg värd att leva för. Kepa åker världen runt i jakt på vågor som aldrig har surfats och så småningom är han på väg till Skandinavien för att hitta osurfade vågor.

Att en våg är något tillfälligt och något som bara finns just där och då är en annan fascinerande tanke. Och att den vågen som jag just nu surfar är min, bara min, och när den är slut kommer den aldrig igen. Jag vet inte riktigt hur, men det är hursomhelst en tanke som fascinerar mig …

Oj oj oj, vad filosofisk jag blev. Det var inte meningen. Eller jo lite och jag hoppas att alla någon gång tar sig tid att stanna upp, kanske bara för ett par minuter för att njuta av vad som sker precis där och då och inget inget annat. Jag hoppas också att alla försöker fånga den där vågen. Obruten eller inte. Och som Mikel sa idag, ibland är även bara det vita skummet värt att prova.

3 svar på ”En våg värd att leva för”

 1. Odnośnie do ogólnych założeń, The Guild 3 nie odbiega nazbyt daleko od rozwiązań
  poufałych z poprzednich odsłon partii i łączy w samemu elementy strategii ekonomicznej,
  symulatora życia i RPG-ów. W ogóle rzecz biorąc, rozgrywka ogniskuje się na
  rozwijaniu swego biznesu, co możemy sprawić na wiele różnych form, np.

  poprzez handel, dystans danej profesji i robienie rozmaitych przedmiotów, uczestniczenie nigdy towarzyskim i politycznym a wchodzenie w interakcje spośród zamieszkującymi świat gry
  kondycjami niezależnymi. Podczas zabawy damy radę też dołączać do
  bogatych gildii i stowarzyszeń – zarówno tych rzeczywistych (alchemików itp.
  ), jak i doskonale fikcyjnych. Otwiera nam owe dostęp
  do szerokiego różnorodność specjalnych umiejętności, dzięki
  jakim możemy stopniowo rozwijać własną postać i minecraft do pobrania na różnorodne sposoby wpływać na losy otaczającego nas świata.
  Niejaką z głównych zmian, ukazanych w trzeciej odsłonie partii The Guild, jest stwierdzenie w
  stronę bardziej sandboksowej formuły rozgrywki. Zamiast zwartej linii fabularnej, w wojnie znajdziemy 12 zróżnicowanych szkiców,
  rozgrywających się na terenie paru miast oraz
  ich pobliskiej miejscowości. Naturalną konsekwencją owej sandboksowości
  jest także nacisk, który położono na sztuczną inteligencję
  komputerowych NPC-ów. Na gry opracowano zaawansowany system rządzący
  zachowaniami postaci niezależnych potrzeby, gry do pobraniajaki pozwala im analizować świat i w odpowiedni podejście na
  nią reagować. Projekt ów oparty został na sześciu przeciwstawnych wartościach, oraz
  większość napotkanych postaci istnieć może mieszankę różnych wyznawanych
  wartości. Odrębne moduły sztucznej inteligencji w grze skombinowały nie tylko pojedyncze
  postaci, jakkolwiek także rodziny, gildie azaliż miasta, a realizowane przy użyciu nich wzorce zachowań
  psują zmianie na skutek posunięć gracza oraz innych zachodzących w świecie gry wydarzeń.
  Równolegle stosunek bohatera do subiektywnych postaci czy grup społecznych w istotny
  sposób przenika na sam przebieg bitwy.

  Svara
 2. https://sellaccs.net

  You Can Contact me via
  Email – congmmo@gmail . com

  Skype & Telegram : congmmo
  ICQ : @652720497

  Discord : CongMMO#9766

  Msg me on discord or skype for faster response.

  Payments accepted PayPal,Payoneer or ETH,ETC,LTC or Another Crypto.
  (Extra 5% transaction fee)

  Svara

Lämna en kommentar