Tortugas, rom och sour apple

Efter fem utekvällar i rad (jag vet inte om jag börjar bli gammal eller om jag helt enkelt bara är trött) såg jag fram emot en tidig kväll utan öl och rom. Det blev inte så. Visserligen blev det ingen utgång, men vi bestämde oss för att åka med skolan och titta på sköldpaddor på Playa de Flor.

Trots att vi visste att säsongen egentligen är slut kändes det ändå värt att åka dit. Den stranden är en av sju stränder i Sydamerika där en viss sorts gigantisk sköldpadda kommer för att lägga ägg. Under högsäsong och när de är fullmåne kan det vara uppemot 40000 sköldpaddor på stranden. Vi hade förhoppning att i alla fall få se några, trots att säsongen i stort sett är över. Vi proppade in oss i en liten minibuss, 10 elever och nästan lika många lärare. Alla satt i knät på varandra och det här med säkerhetsbälte känns en aning överskattat. Det är dock inte så nödvändigt eftersom vägarna endast går att köra i sisådär 10 km eftersom de är så guppiga. De 19 km till Playa de Flor tog ungefär en timme och jag somnade i bussen och var helt sjukt trött när vi kom fram.

Väl där var det väldigt märkligt och vi fick inte ha ficklampor tända eftersom sköldpaddorna då tror att ficklampan är havet och går mot den. Typ. Vi gick ner i mörkret till vattenkanten och väl där stod en tjej med en röd lampa och guidade tre små miniminisköldpaddor ner i vattnet. De var så sjukt små att jag funderade på hur många jag trampat ihjäl på vägen ner till vattenkanten. Så söta. En bit upp låg en stor bjässe och la ägg och vi stod och spanade på henne innan hon sedan gick ner till vattnet. Sköldpaddor är märkliga men coola djur. Att de dessutom samlas på en och samma strand för att lägga ägg är speciellt. Däremellan rör de sig i sjukt stora områden. Efter en stund famlande i mörkret på stranden hittade vi vårt gäng som satt mitt på stranden och snackade skit. Det var en äldre polsk dam med, som verkar vara onykter dygnet runt och pratar sjukt högt på spanska med polsk accent. Jag och Erika var dock sjukt trötta och när jag la mig och kollade på stjärnorna somnade jag. Innan dess hann jag dock se alla stjärnorna, fler än vad man någonsin ser hemma. Under de minuterna jag var vaken hann jag se åtminstone två stjärnfall.

Efter ett tag begav vi oss hemåt och väl hemma var klockan halv två. Gah, det var nästan senare än mina utekvällar. Jag var helt sjukt trött och som tur var var Erika lika trött och vi stupade i säng utan att prata alltför mycket med varandra.

Vaknade trots allt ganska utvilad och efter en pannkaka på marknaden begav vi oss till skolan för sista dagen denna andra veckan i skolan. (Jag måste börja göra pannkakor till frukost hemma.) Jag pratade väldigt mycket med min lärare Cony idag, och nu känns det bättre och bättre att prata. Jag är ju lite kinkig och om jag känner att jag inte kan säga något rätt skiter jag hellre i det. Det gynnar inte min spanska och som tur är har det blivit bättre och bättre. Nu kan jag i alla fall såpass mycket att jag kan göra mig förstådd – oftast. Jag kan inte ha Cony nästa vecka, vilket jag först tyckte var synd men vilket jag nu tycker är ganska bra. Med en ny lärare blir det säkert flera nya infallsvinklar och någon som är ännu mer taggad. Det blir bra. Efter skolan och diplomutdelning till en del var det dags för stranden. Två dagar sedan sist, vilket känns länge. Vi hyrde vår sedvanliga surfbräda och delade på den. Efter förmodligen världens godaste tacos på stranden var det dags för surf. Det var svårt idag, men jag har ändå betydligt bättre koll nu och vågade för första gången någonsin bege mig ut till de stora vågorna och de stora grabbarna. Givetvis blev det en och annan torktumlare men jag fick till några halvbra vågor och en helt sjukt bra – den gjorde att allt slit kändes värt. Nästa gång ska jag nog hyra en lite mindre bräda, funderar på en 7 2. Min sista surfsession blev dock lite galen och helt plötsligt var alla vågor sjukt stora och bröt rakt fram och väldigt tvärt. Givetvis befann jag mig mitt i brytet och trodde ett slag att min sista stund var kommen. Jag lyckades dock ta mig in till land och kunde sen ”hälla” vatten ur näsan ett bra tag. Tyvärr var jag sjukt trött när jag gick upp och gick upp på klipporna istället för på stranden. Lyckades då dra mina tår rakt in i en sten vilket gjorde sjuuukt ont. Men men. Efter en god quesadillas på Big wave Dave ska vi snart bege oss till Iguana. Tidig morgon i morgon, så vi får ta det lite lagom lugnt.

Jag har några klassiska citat som jag bara måste dela mig mig av:
”You have to bit the sour apple.”
”Killar är inte som vanligt folk.”
”Taxi chicas. Taxi.”
”Pura vida” (Den är gammal, men jag har inte skrivit upp den ännu.)
”Jag har druckit mer rom under två veckor här än vad jag druckit vatten hela mitt liv.”
”Vi kanske ska gå till Barrio café. De har väl sprit där?”
”Jag har mina ”rom och cola för 15 cordoba-biljetter” i värdebältet.”

Lämna en kommentar