Work shop med naturfotograf Serkan

Jag har haft en inspirerande helg i på Fotografiska i Stockholm. Efter en två dagars work shop om naturfotografering är jag verkligen peppad att försöka bli bättre på att fotografera. Det finns många många knep och handlar till stor del om att fota, fota och fota för att prova olika varianter. Serkan var inspirerande och hade en del idéer, som mer eller mindre är tvärtemot vad jag har tänkt förut. Nyttigt! Dessutom var Fotografiska väldigt inspirerande i sig självt och det kommer nog att bli många besök där framöver.

Naturfoto är en konst som vilken annan konstform som helst och är egentligen väldigt abstrakt. Själv är jag dålig på att skapa det där abstrakta och vill gärna ha ett skarpt djur i fokus och sedan är jag ganska nöjd. Efter helgens work shop kommer jag nog inte att vara lika nöjd bara genom att lyckas ta en bild på ett skarpt djur eller en skarp skidåkare. Allt annat är det viktiga och framför allt ljuset och att det händer något mer i bilden utöver själva huvudmotivet. Serkan visade många bilder på djur från Afrika, bilder som aldrig föreställde bara ett djur. ”Jag planerar och förbereder en bild ”av ljuset”, om det sedan råkar kliva in ett djur i bilden är det en ren bonus.” Självklart är det mest skämt i det Serkan säger, men det ligger ändå lite i det och det kände jag på när jag och mamma var och fotograferade på Skansen igår eftermiddags. En skarp bild på en säl kändes inte alls kul …

Det var mitt första besök på Fotografiska, men definitivt inte mitt sista. Jag var dock inte ensam där, utan det var ett enda virrvarr av folk. Nästa gång jag ska dit ska jag nog försöka gå dit en vardag istället, för det verkar stockholmarnas senaste helgnöje. Utställningen med Annie Leibovitz var klart sevärd, även om många av hennes bilder egentligen inte är så märkvärdiga och ofta bryter mot de flesta regler vi pratat om både på denna work shop och på andra. Men det är väl så, är man bara tillräckligt känd är allting konst. Samtidigt som vissa av hennes bilder såklart är grymt coola och imponerande.

Fotografiska har ett stor utbud av kurser och work shops och jag tror att jag ska försöka boka in mig på ytterligare något längre fram. Nu gäller det dock att bege sig ut och fota och prova alla de tips och idéer som kursen med Serkan gav. Jag var dock tvungen att ta en sväng om Scandinavian Photo idag och införskaffa ett nytt objektiv, två olika filter samt lite annat smått och gott. Fotografering är en dyr hobby, även om jag mer och mer försöker använda mig av den i jobbet. Stativ och en ny kamera står också på önskelistan, som aldrig verkar vilja ta slut. Dessutom kan jag lägga till önskemål om en work shop i naturfoto på Svalbard vintern 2012.

Lämna en kommentar