Är du ute och reser eller på semester?

Jag skulle vilja lägga till ett ”bara” i frågan i rubriken men ändå inte; Är du ute och reser eller bara på semester? Jag har fått den frågan flera gånger de senaste dagarna och jag har inget bra svar på den.

Frågan är intressant och jag tror att den är rätt osvensk. För en svensk är nämligen att vara ute och resa och ha semester mer eller mindre samma sak. Eller det är i alla fall givet att om man är ute och reser så har man semester och om man har semester så bör man ut och resa. Fast jag förstår ändå skillnaden mellan att vara på en kortare semester någonstans för att koppla av eller att resa omkring planlöst i månader. Så det har med tiden att göra alltså? Delvis, men ändå inte. Det har med inställningen att göra.

Jag då? Är jag ute och reser eller på semester? Just igår försökte jag ha en dags semester och då var jag ute och reste, en sväng till Frankrike närmare bestämt. Annars har jag rakt inte semester och om jag är ute och reser vet jag inte heller. Jag har ju bott här ett tag nu och ska snart resa hem. Jag ser dock fram emot att både få ha semester och få ut och resa. För mig har det inte att göra med hur länge du är borta utan inställningen och känslan när du reser. Det går att hitta känslan av att ”vara ute och resa” bara under ett par dagar. Jag tror att jag hittade den igår …

Idag är jag dock varken ute och reser eller på semester, snarare tvärtom. Jag har haft en bra arbetsdag och betat av en hel rad grejer på de sex post it-lapparna som sitter lite här och var på mitt köksbord. Nu surf.

Lämna en kommentar