Det pratas en hel del spanska på Wayne´s

Gårdagen bjöd på en intressant och lite halvt improviserad aktivitet: Närmare bestämt spanskcafé på Wayne´s. Idén är ju egentligen helt genialisk och att det fanns i Falun hade jag ingen aning om, inte förrän sisådär 30 minuter innan jag var där.

Gårdagens inlägg om att jag försökt styra upp min spanska och framför allt försökt ordna fram fler möjligheter att prata spanska var helt sann. När jag skrev det inlägget hade jag skickat iväg ett mail på måfå till någon mailadress som jag hittat på en diffus webbsida om språkcafé runt om i landet. Här hittar ni den. Jag fick dock svar nästan direkt och hänvisning till en viss Emanuela, som skulle visa sig ha väldigt röda glasögon. Kort efteråt fick jag ytterligare ett svar: ”Si te apetece practicar un poco de español, puedes venir hoy a Wayne’s Coffee a las 16.30. Me puedes reconocer por mis gafas rojas.” Vilket kort och gott innebär något i stil med: Om du känner för att öva lite spanska kan du komma till Wayne´s idag 16.30. Du känner igen mig på mina röda glasögon.

Okej, tänkte jag och sisådär 28 minuter senare var jag på jakt efter ett par röda glasögon på Wayne´s. Märkligt. De gick inte att missa och Emanuela, som visade sig vara från Rumänien(!) satt ensam i ett hörn med en kopp te. Med tanke på att jag inte tänkt på ett endaste spanskt ord på tre veckor var jag tvungen att skaffa mig en sjukt stor latte för att försöka överleva. Nåväl, även om mina kunskaper i spanska är en aning begränsade så gick det hela tro det eller ej förhållandevis bra. Dessutom fick vi sällskap av en gitarrlärare, som lärt sig spanska när han var i Argentina och dansade tango. Vi pratade ganska länge om tänkbara namnförslag till hans kommande bebis, som med tanke på att han är en spansktalande svensk som bott i Danmark i åtta år och att hans sambo är tyska som både pratar spanska, svenska och norska flytande bör ha viss internationell prägel (Malin går därmed fetbort). Det mest intressanta var att Emanuela tyckte att Björn och Jesper var de vackraste svenska namnen. Björn och Jesper? Det är väl egentligen inget fel varken på namnet Björn eller på Jesper, men att det är två vackra namn vet jag inte om jag håller med om.

Spanskcafé är ett helt lysande påhitt som kommer att vara varannan måndag hela våren. Det ger mig perfekta möjligheter att faktiskt få prata spanska lite titt som tätt även på hemmaplan. Briljant! Dessutom kostade det bara en stor latte, vilket jag mer än gärna bidrar med.

Jag måste vara lite seriös också. Vem röstade egentligen på Messi? Det är klart att Leo Messi är en sjuhelsikes bra fotbollsspelare, kanske en av de bästa spelarna någonsin och han är väl värd sin guldboll. Samtidigt som medier runt om i världen skriver som om alla har röstat på andra spelare. Zlatans favoriter var Iniesta, Sneijder och Xavi medan Hamrén tycker att Sneijder, Puyol och Forlán var bäst i världen 2010. Att det skulle bli storslam för Barcelona rådde det inga tvivel om och egentligen är det helt sjukt att världens tre bästa fotbollsspelare spelar i samma klubb. Inte konstigt att de kan ha 26-0 i målskillnad. Katalanerna gned nog sina händer med nöjda miner under den direktsända tv-galan igår. Jag tror dock att de flesta katalaner hoppades att Xavi, som mer eller mindre föddes i en röd-blå spelartröja, skulle få priset eller att i alla fall någon av spelarna som förde Spanien till VM-guldet i somras skulle få Ballon d’Or. Själv hoppades jag och trodde på Iniesta, enligt mig världens bästa fotbollspelare och där det avgörande målet i förlängningen i VM-finalen bara var pricken över i:et.

FIFA:s världslag säger bara en sak: Spanien och spansk ligafotboll regerar. Piqué, Puyol, Xavi, Iniesta, Villa och Messi från Barca, Iker Casillas och Ronaldo från Real Madrid samt Maicon, Lucio och Sneijder (samtliga Inter). ¡Que me beneficia!

Lämna en kommentar