Mer tiramisu och mindre tjat om Zlatan

Visserligen ska en italiensk och en spansk klubbpresident äta sjurätters på någon lyxkrog i Barcelona, men annars då. Vad mer är klart? Det som är lite oklart är varför FC Barcelona  till varje pris verkar vilja bli av med Zlatan och varför Zlatan själv verkar vilja lämna det klubbmärke han så sent som i fjol kysste inför saliga fans på Camp Nou. Det finns garanterat bakomliggande orsaker som vi inte har en aning om och tur är väl det.

Jag börjar bli aningens trött på alla skriverier om Zlatan hit och Zlatan dit. Ena dagen är det Manchester City, andra Real Madrid och den tredje är det FC Milan. Skriverierna är dock inte Zlatans fel, huvudpersonen i fråga har varit väldigt cool de senaste veckorna. Nej, felet är kombinationen heta kvällstidningsjournalister och en, om möjligt, ännu hetare fotbollsagent vid namn Mino Raiola. Men i mina ögon verkar Zlatans fotbollsframtid vara en omöjlig ekvation: 113 miljoner om året + möjlighet till champions league-seger + möjlighet att bli stjärnan mitt i rampljuset – England = omöjligt.

Han måste välja bort något.

Jag tror Barcelona vinner Champions league. Robert Laul tycker att serie A skulle bli totalt iskall utan Zlatan. Totalt iskall? Isåfall är serie A lika iskall med Zlatan för att tala om David Villa, Messi, Pique med flera som iskalla känns en aning fel. Okej, att Barcelona och Real Madrid är i särklass råder det inga tvivel om. Jag kommer dock inte ha några som helst problem att följa serie A och se de iskalla spela drömfotboll, inte alls. I Barcelona måste dock Zlatan välja bort ”möjlighet att bli stjärnan mitt i rampljuset”. Även om jag tror att Zlatan skulle lyckas hamna i rampljuset trots den tuffa konkurrensen, om han bara accepterar sin nuvarande roll. Just nu verkar dock inte Barcelona vara ett alternativ och jag tror inte det är Zlatan som är problemet. Problemet stavas Pep Guardiola och kanske framför allt hans spelfilosofi, eller hans bestämdhet över att Zlatan tydligen inte passar in i spelfilosofin. Det i kombination med att Zlatan har en ruskigt hög lön gör att Barcelona tycker att det är värt att betala 25 procent av hans årslön i två år – bara för att bli av med honom. Hua.

Det är ingen slump att de lag som är hetast på Zlatan-fronten är Real Madrid och Milan, huvudkonkurrenterna till Zlatans ”forna” lag. Tro det eller ej, men jag tror faktiskt att det vore bra både för fotbollen, för den ligan han hamnar i och även för Zlatan själv att hamna i ett gammalt konkurrentlag. Zlatan har både en spelstil och ett sinne som passar för det. Klockrent.

Den tidning som slutade skriva och väntade till det faktiskt gick att skriva. KLART, på allvar alltså, borde få en eloge. Jag har i alla fall tröttnat på att läsa allt strunt. Det enda jag möjligtvis kommer att fortsätta läsa är Jennifer Wegerups krönikor: ”Bara tanken på Zlatan och en inhoppande Filippo Inzaghi i samma anfall är ju också lika upplyftande som en tiramisu.”

Lämna en kommentar