Jag måste bli bättre på Photoshop

Det är egentligen helt sjukt hur jag har kunnat göra så mycket jobb och fota så mycket utan att förstå mig på Photoshop. Självklart använder jag programmet och kan alla enkla grejer, men det finns helt galet mycket funktioner och möjligheter. Några har jag blivit ”tvingad” att lära mig i kursen Digitalt foto och bildbehandling som jag läser på Högskolan Dalarna.

Till förrförra veckan hade vi en uppgift som jag donade med igår. Alltid steget efter, suck. Vi fick välja om vi ville använda de porträtten som vi gjorde i förra uppgiften, men eftersom bilden helst skulle vara i halvfigur valde jag bort mina porträtt av Hellner och Northug och valde ett jag tog på Kjugekull i påskas. Uppgiften var att göra om det i tre varianter och att ha ”fri lek” i Photoshop. Jag hade läst om nån behandling som ger en canvaslik effekt som jag provade. Det minst sjutton olika steg och dupliceringslager och lagermasker hit och dit innan resultatet blev sisådär.

Sedan har jag alltid funderat på hur man gör en bild svartbit men samtidigt behåller en detalj i färg. Eftersom sådana bilder finns överallt har jag insett att det inte borde vara så svårt och jag har bara varit seg. Nu fick jag hursomhelst till en svartvit skog med färgglad person. Magic! Sist men inte minst lyckades jag med bilden i inlägget. Provade massor med olika filter och fastnade för detta, som är lite konstnärligt coolt och nästan liknar en serietidning. Sedan fick jag dona med bilden en del och justera färgerna och ljuset så att rätt saker skulle synas. Är ganska nöjd med hur det blev … Särskilt träden och svärden.

Inser att det finns en del att hämta och att det går att göra kul saker, kanske inte så mycket för jobb utan mest för skoj (eller nja, både ock). Jag måste lära mig och boken Photoshop CS4 för digitalfotografer av Scott Kelby kommer att bli ett bra verktyg.

Släppte ut min mtb i skogen för första gången igår och insåg precis som tiotusen andra att den behöver service. Dessutom insåg jag att det fortfarande är sjukt blött och lerigt på stigarna och att cykeln en gång varit vit är svårt att se …

Förmiddagen har ägnats åt favvo-Chamonix och åt Idrott i skolan – bara 10 specialförbund som ännu inte är på banan i projektet! Dessutom har jag varit på skatteverket och fixat allt som behövs för att kunna deklarera, trist! Jag försökte även beställa ett registreringsbevis för min bil, som snart inte är min längre, på SKATTEVERKET. Dumbo …

Dessutom har jag fått ett nytt jobb och ännu ett hjärta. Jag är övertygad om att han på Wayne´s bara gör hjärta i mina latte ;-).

2 svar på ”Jag måste bli bättre på Photoshop”

Lämna en kommentar