Redovisning av slutuppgift i fotokursen

Idag var det dags för redovisning av slutuppgiften i Digitalt foto och bildbehandling, en kurs som pågått under höst- och vårterminen. Min slutuppgift hade klättertema och med titeln Dröm eller verklighet? var det upp till betraktaren att försöka se vilken eller vilka av bilderna som var dröm respektive verklighet.

Fotokursen är en del i min mission att bli en bättre fotograf, eller att överhuvudtaget bli så bra på att fotografera att jag så småningom även kan våga kalla mig för fotograf. Fler och fler vill ha både text och bild i ett paket och därför är det bra rent jobbmässigt att kunna både ock men framför allt tycker jag att foto är kul och därför vill jag ju såklart bli bättre.

Dröm eller verklighet var även titeln på vår slutuppgift, som ihop med en hel sidas förklaring om drömmar och verklighet i ett filosofiskt och flummig perspektiv i stort sett gick att tolka hur som helst. Efter att ha letat inspiration bland klätterbilder på internet och då funnit både montage och verkliga bilder hade jag en ganska klar och tydlig idé om vad jag ville göra. Trodde jag. Det visade sig inte vara det lättaste och min idé i sig var nog ganska flummig och abstrakt från början och jag var kanske ännu sämre på att förklara den. Därför var det lite småkrångligt att få ihop det hela och det blev inte riktigt som jag hade tänkt från början. Fast det var också lite av min tanke, att själva bildserien skull få växa fram efterhand.

Tyvärr hade jag inte riktigt så mycket tid som jag hade trott och hoppats på och när jag väl fått ihop fem bilder som dög fick jag nöja mig med det. Två av dem är jag jättenöjd med, en är okej men de andra två gillar jag inte speciellt mycket. Dock var det inget som varken opponent, lärare eller kurskamrater hade lagt märke till då de gillade samtliga bilder. Det bästa var att jag lyckades med min idé – att göra några montage, fota några montagelika bilder och sätta ihop dem så att det inte gick att urskilja vad som var dröm eller verklighet. Tyvärr hade jag inte heller tid att pyssla i photoshop så värst mycket, men men.

Jag är väldigt nöjd med kursen, som framför allt har tvingat mig till att lära mig lite mer i photoshop. Dessutom har bilduppgifterna fått en att tänka till och fundera mer på komposition och teknik på ett annat sätt än vad jag har gjort tidigare. Som alltid så hade kursen så klart varit mer lärorik om jag haft mer tid för varje uppgift. Nu känns det lite som att jag bara precis gjort vad som krävts för att hålla huvudet ovanför vattenytan. Jag kanske ska ta och gå kursen en gång till, mamma har i alla fall sökt till nästa termin. Det gjorde hon rätt i!

Lämna en kommentar