San Sebastián och sporten

Det är något med den här staden. Folk är som galna i sport och då inte bara löpning, utan simning, triathlon, cykling, fotboll, basket, ja ALLT. Jag tror jag vet varför: Allt är så enkelt.

Det är självklart att det är enkelt att bege sig ut och springa här. Vädret är alltid mer eller mindre perfekt för löpning, det finns hur många röda cykelbanor med mjukt underlag som helst och dessutom finns det finfina berg alldeles inpå knuten för den som vill springa kuperat. Inget konstigt. Nu har det dessutom visat sig att det finns en simhall i varenda kvarter. Okej, lite överdrivet kanske men ändå inte. Och det är tokbilligt att lösa årskort, verkligen tokbilligt och då ingår dessutom inträde till alla kommunala simbassänger och alla gym, klätterväggar, ishallar – ja, allt. Jag har även insett att många här håller på med triathlon. I Sverige har jag ofta känt att triathlon har lockat mig, men det har liksom aldrig blivit av eftersom det känns så krångligt. Så många regler och så mycket utrustning. Nej, de som håller på med triathlon i Sverige är bra och seriösa. Så är det inte här.

Fick en tävlingskalender för vårens triathlon skickad via mail och det är tävlingar var och varannan helg. Jag har en baskisk vän som håller på med triathlon och hon är varken särskilt vältränad eller särskilt intresserad av kolfibercyklar och liknande. Hon håller på med triathlon för att det är en kul och bra träningsform. Varierad. Att själva triathlonsäsong här avslutas med självaste VM i triathlon i Vitoria Gasteiz i juli är ingen slump. Det är heller ingen slump att cykellaget Euskatel kommer härifrån. Cyklingen och möjligheterna till bra cykling är kanon.

Varje söndag spelas det fotboll på La Concha, stranden. Och i söndags var hela stranden fullsmockad med planer, minst tio stycken, och föräldrar (fel, pappor) stod bredvid och hejade på sina barn som yrde runt på stranden. Strandmatcherna på söndagarna är tradition, innan söndagsmiddagen givetvis. Den är helig.

Vad vill jag ha sagt med detta. Jo, att baskerna är bra på sport. De älskar och prioriterar sin sport högt och jag tror att vi har en del att lära oss av att inte göra allt så krångligt i Sverige. Triathlon till exempel.

Lämna en kommentar