Skidteknik högt och lågt

Ni minns säkert Ola Ravald, landslagstränaren i längd som låg bakom sprintsatsningen som gav guld i Turin 2006. I höst har han gett ut en ny DVD: Teknikutveckling – längdskidåkning och jag ska intervjua honom om den både till Skidförbundets tidning Ski and board magazine och till SportHälsa.

I och med att jag själv åker till Bruksvallarna idag för, just det, fyra dagars teknikträning i längdspåret, känns intervjun väldigt aktuell och intressant. Jag var själv på teknikläger hos Staffan Larsson i fjol och det kändes som att jag lärde mig väldigt mycket. Å andra sidan är jag från Skåne och är inte direkt uppväxt med skidteknik, men ändå. Jag tror att många kan plocka mycket tid genom tekniken och det är betydligt mer effektivt att finslipa på tekniken än att nöta mil efter mil efter mil i skidspåren.

Ola Ravald har gjort ganska mycket sedan han slutade som tränare för längdlandslaget efter säsongen 2005/2006. Bland mycket annat har han skrivit böcker om teknik inom längdskidåkningen, han har varit tränare på skidgymnasiet i Mora samt varit anställd av Sveriges Olympiska kommitté, SOK som utvecklare inom längd. Från och med denna säsong är han tränare för det norska skidskyttelandslaget och ska därmed hjälpa Björndalen med flera till nya segrar på skidskyttebanorna.

Han verkar, som de flesta andra jag försöker nå, vara aningen busy och bokstavligen ”jaga snön” i dessa tider.

Lämna en kommentar