Sportspegeln 50 år: En gnutta nostalgi

Jag är mer eller mindre uppfostrad till Sportspegeln. Dock är det främst under de senaste säg 20 åren som jag har följt spegeln och därmed får jag inte gåshud av de gamla goda inslagen från fotbolls-VM 58 och när Stenmark åkte upp från plats 29 i första åket och vann.

Att Mattias Hargin idag åkte upp från plats 30 efter första åket – till en tredjeplats ger mig dock lite lätt gåshud. Det är kul. Äntligen lite fart på de blågula alpina åkarna. Att dessutom André Myhrer vann gjorde ju inte saken sämre.

Sport är så bra. Det är ta mig tusan det bästa som finns och jag SKA se till att jag får jobba mer med sport på ett eller annat sätt. Kanske inte i år. I år är spanskans år, men kanske nästa år. Spanska ja. Lyssnade till en lång intervju med Iniesta, på spanska och jag gillar verkligen att jag faktiskt förstår det mesta av det han säger. Det han säger ihop med bilderna från VM-finalen, hans mål, hans jubel och hans hyllning till vännen och Espanyolspelaren Dani Jarque som tragiskt avled i samband med ett träningsläger är så fint. Det är nästan för välregisserat för att vara sant och att jag såg avgörandet till toner av galna spanska fans i San Sebastián gör inte saken sämre.

Kan heller inte låta bli att fascineras av Johan Röjler och reportaget om skridskoåkning. Dels är Göran Zachrisson en legend i sig och dels får reportaget skridskoåkning att framstå som den uvigaste sporten – någonsin. Jag kände att jag behövde ett starkt psyke för att klara av att åka sex varv runt det 2,5 km långa elljusspåret i Mellsta idag (som mer eller mindre var ospårat med två decimeter nysnö – fäste? nja). Johan Röjler åkte 60 varv (60 varv!) i långsam takt runt runt samtidigt som det var allmänhetens åkning och småtjejer i rosa overall försökte ta sig runt. Att skridskorna inte ser ut att ha utvecklats sedan tidigt 50-tal, att Johan Röjler alltid åker barfota för att få bättre känsla samt att isen tydligen spricker i bortre kruvan på grund av den tunga trafiken på Lidingövägen är detaljer som gör inslaget smått fantastiskt. Vänta nu, var det 50 år gammalt eller filmades det i förrgår?

Lämna en kommentar