Välkommen till Spanien, inte som Kina

Jag hade tänkt ha denna veckan till att fixa viktiga grejer, men jag har nog varit här för länge för det tog mig två tre dagar att komma igång. Idag tog jag dock tag i det och lämpligt nog är det helgdag i morgon och därmed är allting bara öppet på förmiddagen idag. Jaja, nästa vecka.

Eftersom allting är så krångligt har jag tänkt krångla ordentligt för att få det så kallade D.N.I, det magiska personnumret – som jag hoppas och tror ska underlätta allt. Och istället för att krångla med det svenska passet och allt annat varende gång jag ska göra något viktigt, läs öppna bankkonto, skaffa mobil, köpa gymkort mm mm, så tänkte jag krångla en gång för alla och få det där personnumret som gör allting 10 000 gånger enklare.

Jag hade som sagt tänkt fixa med det och sedan även öppna bankkonto, köpa gymkort och lite annat smått och gott denne veckan. Efter en något seg start tog jag tag i det idag, eller rättare sgat igår när jag frågade Linnéa vad jag behövde göra:
1. Först till stadshuset och skriva dig på den adressen där du bor
2. Sedan till polisen för att registrera dig
”Du kommer garanterat att få gå dit om och om igen eftersom det alltid är något papper som saknas.” Hur svårt kan det vara, tänkte jag. Efter att, tro det eller ej, sluppit stå i kö (vilket kan bero på att det är San Sebastián-dagen i morgon och att hela staden redan har tagit fest-ledigt) fick jag efter ett par väldigt långa minuter en mörk blick och ett nej. ”Datumen i kontraktet stämmer inte.” Och nej, det gjorde de ju inte. Vår hyresvärd har återanvänt ett gammalt kontrakt och glömt uppdatera datumet på ett av alla ställen. Så jag måste via honom fixa ett nytt kontrakt med rätt datum och ta kopior på det samt mitt pass och återvända. Efter helgen. Jaja, vem har bråttom? Ingen i Spanien i alla fall.

Fast jag tror ändå att det finns länder som är krångligare. Kina till exempel. Lyssnade för ett tag sedan på min barndomsgranne David, som jobbar som korrespondent i Peking, och hans långa väg till att faktiskt bo i Kina och ha alla papper rätt. Vill du lyssna på hans tre minuter långa krönika om alla registreringar i Kina? Klicka här

Och i ärlighetens namn är det förmodligen krångligare att skriva sig i Sverige. Jag försökte hjälpa en argentinsk/italiensk vän att kontakta Migrationsverket för någon vecka sedan. Efter sisådär 30 minuter i telefonkö bröts samtalet och jag hade ingen aning att det var så krångligt att bosätta sig i Sverige för EU-medborgare. Men men.

Mitt nya mål: Att ha fixat allt i slutet av nästa vecka.

Lämna en kommentar